De Facebookpagina Wieke Biesheuvel in Zambia: vind ik leuk

Sinds een tijdje volg ik de Facebookpagina Wieke Biesheuvel in Zambia. Wieke is colomnist bij Libelle en ambassadeur voor het Liliane Fonds. Samen met haar man woont ze momenteel in Katete op een compound bij het ziekenhuis waar haar man als arts werkt. Bijna dagelijks trakteert zij haar volgers op een bericht over haar belevenissen, vaak voorzien van mooie, sfeervolle foto’s, zodat je een inkijkje hebt in het dagelijkse leven op het platteland van Zambia. De positieve, vaak humoristische toon van Wieke is aansprekend.

Maar de impact van de berichten reikt verder dan lering en vermaak. Zeker voor de plaatselijke bevolking. Het is droog in Zambia, vrouwen moeten kilometers lopen voor water en ook het vee ziet er met de dag schonkiger uit. Er is dringend geld nodig zodat er in Mpoto een nieuwe borehole, een waterput, kan worden geslagen en Wieke vraagt haar lezers om hulp. Ineens blijkt dan hoe betrokken haar publiek is. Nog geen twee dagen later is er genoeg geld voor twee putten. In de dagen en weken die volgen, houdt Wieke ons met updates op de hoogte. Over de aanschaf van buizen en de komst van de boorauto. En als de put klaar is en het water opborrelt, zien we de foto’s van lachende mensen bij de waterpomp, uitgelaten omdat er weer genoeg water is voor henzelf en voor hun vee. Als lezer word je er ook vrolijk van. De foto van een varkentje dat intens tevreden in de modder ligt, is gewoon ontroerend.

Zwijn in modder, foto: Wieke Biesheuvel in Zambia

Dit zwijntje geniet van zijn eerste modderbad. Foto: Wieke Biesheuvel

Daarin schuilt volgens mij ook het succes van haar actie. Je stort een bijdrage en krijgt meteen waar voor je geld. Geen dikke verslagen met beleid en getallen, maar verhalen over mensen en foto’s van een vrolijke menigte als getuigen. Na alle berichten over torenhoge beloningen voor bestuurders van goede doelen laat Wieke in haar eentje zien dat het ook anders kan. En dan willen mensen graag helpen.

Maar het is niet alleen het direct-klaarresultaat dat meeweegt. Als lezer voel je de oprechtheid waarmee Wieke dit allemaal doet. Niet lullen, maar poetsen, zoiets. En ze laat blijken haar lezers serieus te nemen, doordat ze reageert op de berichtjes die worden achterlaten. Dat lijkt normaal, maar er zijn genoeg bekende Nederlanders die denken dat dat niet nodig is. Die vaak alleen reageren op mede-BN’ers en het plebs negeren. Nee, dan Wieke. Die práát tenminste met je en dat maakt haar nog een beetje aardiger. En iemand die je symphatiek vindt, gun je toch eerder wat dan iemand die jou negeert?

Er zijn nu een paar weken verstreken sinds Wieke haar eerste oproep plaatste. Ik lees in een van haar laatste berichten dat het geld voor een vijfde borehole inmiddels klaarligt. In een reactie daarop schrijft iemand dat juist dit soort kleinschalige acties, waarbij de donaties op de juiste bestemming terechtkomen, haar aanspreken. Volgens Wieke ontstaat er ook saamhorigheid tussen dorpen, doordat mensen elkaar helpen. Maar er zijn ook andere oplossingen nodig voor de problemen in Zambia. Zoals onderwijs, geboortebeperking en betere landbouw.

Vijf dorpen in Zambia hebben of krijgen binnenkort in ieder geval toegang tot schoon water. Dankzij Wieke Biesheuvel in Zambia en dankzij haar volgers natuurlijk, die een bijdrage doneren. Zie dit stukje gerust als een aanbeveling om mee te doen. 100%-op-de-juiste-plaats gegarandeerd.

Vrouw aan de pomp, foto: Wieke Biesheuvel

Dansende, klappende vrouwen bij hun nieuwe pomp in Gundamwara. Foto: Wieke Biesheuvel

Naschrift: Ik vroeg aan Wieke via Facebook toestemming om enkele van haar foto’s bij dit stukje te plaatsen. Binnen een paar minuten had ik al een reactie binnen: dat mocht, als ik ook de facebookpagina zou noemen. En dat had ik natuurlijk al gedaan! Bedankt Wieke!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: